معرفی گروه پژوهشی تاریخ و تمدن اسلامی دانشگاه معارف اسلامی
به گزارش دبیرخانه هفته علمی تمدن نوین اسلامی به نقل طلیعه، در ادامه معرفی گروه پژوهشی تاریخ و تمدن اسلامی دانشگاه معارف اسلامی می خوانید.
معرفی:
«گروه پژوهشی تاریخ و تمدن اسلامی»، گروهی علمی – پژوهشی است که زیر نظر معاونت پژوهش دانشگاه معارف اسلامی و به منظور فراهم آوردن زمینه رشد و هدایت استعدادها و پرورش خلّاقیتهای فردی و گروهی اساتید معارف دانشگاهها در عرصه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی در ساحتهای تدریس و پژوهش و تأمین محتوای آموزشی در این زمینه و نیز گسترش فرهنگ مطالعه، تحقیق و پژوهش در بین آنان و دانشجویان دانشگاه معارف اسلامی در عرصه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی، تأسیس و اداره میشود.
مهمترین اهداف و رسالتهای این گروه عبارتند از: پرورش خلاقیت و تقویت بنیه علمی و پژوهشی اساتید معارف دانشگاهها در عرصه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی، امکان نقد و بررسی یافتههای علمی در عرصه تاریخ فرهنگ و تمدن در قالب نشستهای علمی، خلق فضای مناسب برای ارائه موضوعات مسئلهمحور در حوزه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی به دانشجویان دانشگاه معارف اسلامی، کیفیسازی کتابهای درسی گروه معارف دانشگاهها در عرصه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی، کمک به اساتید معارف دانشگاهها در پاسخدهی روزآمد به سؤالات تاریخی در ساحتهای گوناگون تاریخ صدر اسلام، تاریخ امامت و تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی.
ساحت های پژوهشی:
۱٫ تدوین، ارتقای کیفی و بازنگری کتابهای درسی در عرصه تاریخ صدر اسلام، تاریخ امامت و تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی در راستای دروس معارف دانشگاهها.
۲٫ تدوین کتابهای دانشافزایی در عرصه تاریخ صدر اسلام، تاریخ امامت و تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی.
۳٫ حمایت از محصولات علمی اساتید دروس معارف در عرصه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی.
۴٫ حمایت از ایدهها و روشهای تدریس خلاقیتمحور (در راستای یادگیری برانگیزاننده و معنادار در دانشجویان) در عرصه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی.
۵٫ برگزاری نشستهای علمی در راستای ارتقای کیفی رویکرد اساتید به تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی.
۶٫ تعامل اثربخش با مراکز علمی و پژوهشی در راستای تولید کتاب های دارای اولویت در عرصه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی.
۷٫ تهیه نرمافزارهای چند رسانهای در راستای ارتقای کیفی تدریس تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی در گروه معارف دانشگاهها.
۸٫ تدوین کتابهای درسی متناسب با سرفصلهای رشته مدرسی تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی.
۹٫ نیازسنجی موضوعات پژوهشی در راستای ارتقای کیفی دروس معارف دانشگاهها در عرصه تاریخ.
۱۰٫ نیازسنجی موضوعات پژوهشی در راستای ارتقای کیفی تدریس اساتید گروه معارف دانشگاهها در عرصه تاریخ.
۱۱٫ تلاش برای مهارتافزایی تدریس اساتید تاریخ گروه معارف دانشگاهها.
دستاوردها:
در این زمینه گفتنی است که این گروه تاکنون ۶۵ عنوان کتاب درسی و کمک درسی در عرصه «تاریخ صدر اسلام»، «تاریخ امامت» و «تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی» منتشر کرده است.
از جمله این کتابها، کتاب «فرهنگ و تمدن اسلامی» دکتر علی اکبر ولایتی، کتاب «تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی» دکتر فاطمه جاناحمدی، کتاب «تاریخ تحلیلی صدر اسلام» دکتر محمد نصیری و کتاب «تاریخ امامان شیعه» دکتر محمد نصیری کتابهایی هستند که هم اکنون در دروس معارف تمامی دانشگاهها تدریس میشود.
گروه پژوهشی تاریخ و تمدن اسلامی دانشگاه معارف اسلامی در راستای تخصصی و هدفمندسازی متون درسی معارف اسلامی و رعایت اصل تناسب کتاب در این دروس با رشته تحصیلی دانشجویان عزیز، اقدام به تدوین کتبی با موضوع تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی در رشتهها و گرایشهای مختلف دانشگاهی کرده است. ازجمله آن ها می توان به کتاب «تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی ویژه رشته های هنر و معماری» و «تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی ویژه علوم پژشکی» اشاره کرد.
برخی از کتابهای منتشر شده این گروه پژوهشی، جوایز متعددی را در همایشهای علمی نظیر همایش کتاب سال حوزه دریافت کرده است. در این زمینه میتوان به کتاب های «تاریخ تحلیلی صدر اسلام» دکتر محمد نصیری، «پس از غروب» حجت الاسلام رضا غلامی، «نگاهی دیگر به تاریخ در قرآن» دکتر محمدحسین دانشکیا و «نقش باورداشت آموزه مهدویت در احیای فرهنگ و تمدن اسلامی» حجت الاسلام دکتر امیرمحسن عرفان اشاره کرد.
کتاب «تاریخ امامان شیعه» که در این گروه پژوهشی سامان یافته نیز به زبان روسی ترجمه و منتشر شده است.
گروه پژوهشی تاریخ و تمدن اسلامی دانشگاه معارف اسلامی در راستای تبیین و بررسی میراث تمدن اسلام در جامعه و ایجاد زمینه برای نظریهپردازی در این حوزه؛ ایجاد فضایی مناسب برای تضارب آراء و رشد علمی پژوهشگران حوزه و دانشگاه در زمینه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی؛ معرفی و نقد آثار، آراء و نظریات علمی و تحقیقاتی در زمینه تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی؛ ارائه و نقد مطالعات و پژوهشهای استادان معارف اسلامی دانشگاههای کشور در این عرصه، فصلنامه علمی – پژوهشی «تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی» را منتشر میکند.
افزودنی است که فصلنامه «تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی» از چهار سطح رتبهبندی در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، در دو سال متمادی ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴در ردیف مجلات رتبه برتر (Q1) قرار گرفت.
افزون بر این بر اساس گزارش کمیسیون نشریات علمی کشور از ارزیابی و ردهبندی سال ۱۳۹۴ نشریات علمی مصوب وزرات علوم، تحقیقات و فناوری، فصلنامه علمی – پژوهشی تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی با امتیاز ۹۱ از ۱۰۰موفق به کسب بالاترین رتبه (+A) شده است.
انتهای پیام/